Національному природному парку «Мале Полісся» три роки!


Image title

2 серпня 2013 року Президентом України був підписаний Указ № 420/2013 «Про створення національного природного парку «Мале Полісся». Адміністрація парку розпочала свою діяльність з лютого 2014 року.

Національний природний парк «Мале Полісся» – природоохоронна, рекреаційна, культурно-освітня, науково-дослідна установа, яка входить до складу природно-заповідного фонду України, охороняється як національне надбання, щодо якого встановлений особливий режим охорони, відтворення та використання.

НПП «Мале Полісся» розташований на території Ізяславського та Славутського районів Хмельниччини. Його загальна площа становить 8762,7 га, в тому числі 2764 га, що надаються в постійне користування та 5998,7 га, що включаються до його складу без вилучення у лісокористувачів.


Парк перебуває у підпорядкуванні Державного агентства лісових ресурсів України, оперативне управління здійснює Хмельницьке обласне управління лісового та мисливського господарства. Науковим куратором парку є Національний лісотехнічний університет України (м. Львів).

На сьогоднішній день у штаті НПП «Мале Полісся» працює 8 співробітників, на яких покладені наступні завдання: охорона і збереження території парку з усіма цінними природними комплексами та об’єктами; збереження генофонду рідкісних, занесених до Червоної книги України та типових рослин і тварин; проведення наукових досліджень і науково-дослідних робіт; проведення екологічної освітньо-виховної діяльності; створення умов для організованого відпочинку, екскурсій та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах з додержанням режиму охорони заповідних комплексів та об’єктів; організація протипожежної охорони природних комплексів та інші.

Мале Полісся – своєрідний природно-географічний регіонів України. Його природний потенціал створює всі умови для наукових досліджень, екологічного виховання та відпочинку на природі. Цікавими та своєрідними родзинками заповідних територій НПП «Мале Полісся» є комплексна пам’ятка природи загальнодержавного значення «Озеро Святе», де колективом парку облаштована зона відпочинку та гідрологічний заказник місцевого значення «Голубе озеро».

На території парку зростає 17 видів рослин, занесених до Червоної книги України (2 з них виявленні цього року), 36 видів, які охороняються у Хмельницькій області (регіонально рідкісні) та 6 видів, які є рідкісними на території досліджень.

На території НПП «Мале Полісся» зустрічаються 15 видів тварин з Європейського Червоного списку, 123 види з Додатку ІІ Бернської конвенції, 53 види, які занесені до Червоної книги України, 84 види, включені до Переліку видів тварин, які охороняються у Хмельницькій області.

В період становлення НПП «Мале Полісся» колективом ведеться робота по встановленню меж території парку, натурне обстеження лісових масивів, дослідження рослинного та тваринного світу. Допомогу в дослідженні рослинного світу надають науковці із Кременецького ботанічного саду, НПП «Дермансько-Острозький», Хмельницького національного університету. Тваринний світ співробітники парку досліджують спільно з науковцями природничого факультету Камʼянець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, НПП «Подільські Товтри», Голосківської ЗОШ І-ІІІ ст., Хмельницької педагогічно-гуманітарної академії.

Також співробітники НПП «Мале Полісся» переймають досвід у колег з установ ПЗФ України, беручи участь у круглих столах, науково-практичних семінарах і конференціях, де презентують парк і його діяльність та представляють наукові доповіді (природний заповідник «Медобори», Рівненський природний заповідник, Шацький НПП, НПП «Подільські Товтри», НПП «Припʼять-Стохід», НПП «Кременецькі гори», НПП «Дермансько-Острозький» та ін.)

Цього року співробітниками НПП «Мале Полісся» підготовлений перший том Літопису природи за 2014-2015 роки, де узагальнені результати наукових досліджень і спостережень на території парку та результати діяльності установи за відповідний період.

Еколого-освітня діяльність НПП «Мале Полісся» спрямована на учнівську молодь навчальних закладів м. Ізяслава та району, м. Славути та району і, безпосередньо, на членів Радошівського учнівського шкільного лісництва, яке створене за ініціативи адміністрацій парку та Радошівської ЗОШ І-ІІІ ст. у листопаді 2014 року. Працівниками НПП спільно із членами лісництва на території школи оформлений кабінет лісництва, створено альпійську гірку, закладено дендропарк та розсадник. Протягом 2016 року кращі юні лісівники взяли участь в обласному та Всеукраїнському зльотах учнівських шкільних лісництв (м. Черкаси), а нещодавно повернулися із чотирьох денного молодіжного етнофестивалю «Новомалинська Любава» (с. Новомалин Острозького р-ну).

За період діяльності НПП «Мале Полісся» з метою виховання у жителів і підростаючого покоління екологічної свідомості та пропаганди природоохоронної діяльності було проведено ряд еколого-освітніх та природоохоронних заходів (уроки, лекції, бесіди, акції, конкурси), до яких активно долучилися навчальні заклади та учнівська молодь регіону.

У колективу НПП «Мале Полісся» в планах на майбутнє: оформлення право установчих документів, проведення інвентаризації флори та фауни, проведення комплексних наукових досліджень території парку, створення і облаштування екологічної стежки та туристичних маршрутів, проведення еколого-освітніх заходів та співпраця з місцевими громадами.


Прес-служба НПП «Мале Полісся»