Працівники НПП «Мале Полісся» продовжують спостереження за природою Парку. 

Image title

В ході чергового обстеження було зафіксовано початок цвітіння підбілу звичайного, медунки темної, анемони дібровної.

Відмітили весняну активність тваринного світу, зустріли ящірку прудку, мишака європейського, сонцевика чорно-рудого, а також було виявлено дві особини журавля сірого (Grus grus).

Журавель сірий вид який охороняється Боннською та Бернською конвенціями, угодою AEWA. Включений до Червоної книги України.

Струнке тіло журавля сірого вкрите темно-сірим оперенням. В області надхвістя ростуть довгі серповидно вигнуті пера, що утворюють густе опахало. Чорні махові пера різко контрастують з більш світлими покривними перами.

Шия довга, спереду темна, а по верхньому боці тягнеться біла смуга. На тім’ячку є гола пляма неопереної шкіри червонуватого кольору. Райдужка ока має інтенсивне червоне забарвлення. Ноги довгі, чорні. Плавальні перетинки відсутні, але довгі, широко розставлені пальці рятують журавля від того, щоб не загрузнути в болоті.

Сірий журавель зазвичай оселяється на сильно зволожених луках і грузлих болотах, в заплавах рік та по берегах озер, де по сусідству розміщені зарості вільхи, однак у пошуках харчів часто прилітає на поля та пасовища. Краще за все цей обережний птах почуває себе на широких залитих водою низовинах Скандинавії та сибірської тундри, де ареал його розповсюдження простягається до Північного полярного кола. В Центральній Європі журавель гніздиться на глухих болотах, не зачеплених меліорацією, а зиму проводить в теплих краях – на Піренейському півострові або в Північній Африці.

Працівниками парку надалі будуть проводитися спостереження за даним видом, так як умови на даній території, згідно описів, сприятливі для гніздування журавля сірого, цілком можливо, що тут він може оселитися.